Dziś zapraszamy Was do degustacji sera CAMEMBERT, który produkowany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego.
Za ojczyznę sera camembert uważa się francuską wieś o tej samej nazwie, położoną w Normandii. Zgodnie z tradycją ustną, pierwszy krążek miał powstać w czasie rewolucji francuskiej, ok. 1791 roku, w domu miejscowej mleczarki -Marie Harel. To właśnie spod jej ręki miał wyjść pierwszy egzemplarz camemberta, jednak dokładne okoliczności tego wydarzenia pozostają niejasne. Współcześni historycy wątpią, by Harel sama wymyśliła recepturę, twierdząc, że bardzo podobne sery już wcześniej wytwarzali benedyktyni z klasztoru w Brie. Jedna z popularniejszych teorii głosi, że w okresie politycznych zawirowań jeden z zakonników ukrywał się u Marie i po prostu podzielił się z nią przepisem, który kobieta odrobinę zmieniła. Niezależnie od tego, jak było naprawdę, to właśnie nazwisko Marie Harel zapisało się w historii, a w Camembert do dziś stoi upamiętniający ją posąg.
Jak większość serów, camembert zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, które jest kluczowe dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu i jednocześnie zapewnia uczucie sytości. Inne ważne składniki camemberta to cynk, fosfor, selen i wapń, a także potas i sód. Ser ten jest też źródłem witamin, takich jak witamina A, B2, K, D i E. Warto wiedzieć, że w camembercie znajdziemy również tyrozynę – aminokwas, który ma duże znaczenia dla właściwej pracy układu nerwowego. Tyrozyna poprawia samopoczucie i zmniejsza zmęczenie, a przy tym ma korzystny wpływ na odporność.
Niezależnie od zawartości cennych składników, podobnie jak inne sery pleśniowe, również camembert nie powinien być spożywany zbyt często ani w dużych ilościach. Jako produkt wysokokaloryczny może sprzyjać nadwadze, a ponieważ nie zawiera błonnika – także zaparciom. Ze względu na wysoką zawartość sodu i soli odradza się go osobom z nadciśnieniem tętniczym. Lepiej też zrezygnować z camemberta, jeśli mamy skłonności do migreny – obecna w serze tyramina może powodować nagłe skurcze naczyń krwionośnych. Ser ten jest też nieodpowiedni dla kobiet w ciąży.
Trudno wyobrazić sobie deskę serów bez camemberta. Ze względu na swój wyrazisty smak i aromat ser ten doskonale nadaje się do degustacji – samodzielnej lub w towarzystwie takich dodatków, jak orzechy, owoce, warzywa czy kawałki pieczywa. Pasują do niego konfitury i dżemy. Świetnie sprawdza się jako składnik kanapek, a także zapiekanek czy pizzy.
Wiele osób chętnie spożywa camemberta na ciepło – można go smażyć (w panierce lub bez), grillować oraz zapiekać. Pod wpływem wysokiej temperatury ser mięknie, a jego wnętrze staje się płynne. W takiej formie często podaje się go z żurawiną, ale doskonale smakuje też w połączeniu np. z rozmarynem i czosnkiem.
[źródło: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuchnia/ser-camembert-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-sera-camembert,26620.html]
The story of Camembert
https://www.youtube.com/watch?v=slTy4ehjtXk
A więc twierdzisz, że lubisz ser?
https://www.youtube.com/watch?v=DLke_Ge3Drs
Sami wybierzecie sposób jego przygotowania, zaproście resztę rodziny do pomocy i do dzieła, poniżej kilka inspiracji.
Smażony ser camembert
https://www.youtube.com/watch?v=_-7eGIkDbf8
Zapiekany camembert
https://www.youtube.com/watch?v=wclDvaEgXT4
Ser pleśniowy pieczony
https://www.youtube.com/watch?v=Zo1tOGzo8H4
Bulka Camembert
https://www.youtube.com/watch?v=0oSVd8ZFJhg
Smażony ser camembert podany z żurawiną
https://www.youtube.com/watch?v=M3YNc2RNXHY
Sałatka z rukolą, szynką szwarcwaldzką i serem camembert
https://www.youtube.com/watch?v=4cgl69qX0xs
Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym i winogronami
https://www.youtube.com/watch?v=sRsnOhehAz8
i coś bardziej skomplikowanego:)
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem - Karol Okrasa
https://www.youtube.com/watch?v=zTOYpCTwuBU
CAMEMBERT zapiekany w chlebie! Fondue serowe
https://www.youtube.com/watch?v=RsUSk0tUaJM
Cut The Camembert Out – The Results Are Thrilling
https://www.youtube.com/watch?v=Y-u3j3Nf938
Bon appétit:)