Tutaj powinien być opis

PIZZA PALCE LIZAĆ

W piątek , 18 grudnia uczniowie kl. VI,  pod opieką pań E. Błaszczyk i A. Lipińskiej, wzięli udział w warsztatach kulinarnych ,,Mały Kucharz”. Miejscem warsztatów była brzezińska pizzeria Da Grasso. Pod okiem fachowców szóstoklasiści przygotowali najpopularniejszą potrawę włoskiej kuchni- pizzę- komponując ją z ulubionych, ale też nieco wyszukanych i egzotycznych składników. Każdy uczeń mógł przekonać się, że niełatwo  być pizzermanem, że trzeba do tego siły fizycznej i zręczności. Nikt z szóstaków nie poddał się i najpierw dzielnie rozprawił się z kapryśnym ciastem , na które później nałożył sos pomidorowy i posypał serem mozzarella. Najwięcej kreatywności wymagało połączenie składników tak, by po upieczeniu w mocno nagrzanym piecu smakowały wybornie. W mgnieniu oka powstawały pizze tradycyjne, wegetariańskie i z owocami morza. Po ciężkiej, ale przyjemnej pracy nastąpił kulminacyjny moment warsztatów- degustacja pizzy własnej twórczości . Placki znikały z talerzy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.  Wszyscy ,,mali kucharze” otrzymali znaczki z nazwą  pizzy, którą przyrządzali oraz dyplomy za udział w warsztatach.

Udział w zajęciach był dla szóstoklasistów kolejną okazją do wspólnego spędzenia czasu. W miłej atmosferze i przy smacznym jedzonku był też czas na zabawy integracyjne i świętowanie urodzin jednego z kolegów. Nie udałoby się to wszystko, gdyby nie sympatyczne przyjęcie ze strony pracowników pizzerii. Za co należą im się gorące jak pizza podziękowania.