
SMACZNA, KOLOROWA SAŁATKA JARZYNOWA
7 kwietnia 2016r. z myślą o jarzynowych witaminkach, przedszkolaki postanowiły zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną. Przy tej okazji dzieci poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników.
Każdy dostał tackę, nożyk i tak maluchy przystąpiły do pracy. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę warzywną przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji.
Podczas robienia sałatki przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.
Na koniec dzieci urządziły sobie w sali prawdziwą ucztę i z wielkim apetytem zjadały wspólnie przygotowany posiłek.
Autor: B. Krawczyk