Tutaj powinien być opis

COŚ SŁODKIEGO NA EPIDEMICZNĄ CHANDRĘ

31 marca jest to Światowy Dzień Budyniu. Ten popularny deser, którego inna nazwa to „kisiel mleczny”, może stanowić deser serwowany obok innych łakoci, jednak sprawdzi się też jako jeden samodzielny posiłek. Dawniej przygotowywany był z mleka, żółtek, cukru, masła, mąki oraz doprawiany był wanilią. Teraz jest przygotowywany na różne sposoby. 

Budyń domowej roboty to świetny sposób na przełamanie rutyny codziennych zdalnych lekcji. Można oderwać myśli od nauki, oczy od komutera i pupę od krzesła, by poeksperymentować w kuchni. Słodki artystycznie udekorowany deser dostarczy nam walorów smakowych i wzrokowych. Przyjemnie delektować się smakołykiem , który sami przygotowaliśmy. Tym, którzy chcą podjąć wyzwanie i przyrządzić budyń dla siebie i swoich bliskich polecamy łatwy przepis. 

Domowy budyń o smaku czekoladowym

Składniki:

szklanka mleka

2 łyżki słodkiego kakao

łyżeczka cukru waniliowego

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

płaska łyżka mąki zwykłej

Przygotowanie:

3/4 szklanki mleka zagotowujemy z kakao i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku bardzo dokładnie mieszamy obie mąki.

Do gotującego się w garnku mleka, wlewamy pozostałe z mąkami i mieszamy ciągle, energicznie do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji    ( przez 2-3 minutki ), dokładnie tak samo jak gotując tradycyjny, budyń w proszku.

Gotowy budyń przelewamy do naczynek, w których będziemy go podawać.

 

 

Autor:Julia Opalska, kl.VII