projekt_bez_nazwy_1.png[small]                

 

 

 

 

MENU 08.09.2025r.

 

alergeny

Poniedziałek

 

Zupa: Koperkowa z makaronem

Shoarma z kurczaka z warzywami, ryż paraboliczny, surówka colesław

Kompot owocowy

1

9

3

Wtorek

 

Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami

Domowe Leczo z kiełbasą ( papryka,cukinia, cebula, pomidory ), kajzerka

Kompot owocowy

1

9

3

Środa

Zupa: Zalewajka z ziemniakami

Kotlet mielony, ziemniaki gotowane, marchewka gotowana

Kompot owocowy

9

1

7,3

Czwartek

 

Zupa: Pomidorowa z makaronem

Paluszki rybne z mintaja, ziemniaki gotowane, Surówka z kapusty kiszonej i marchewki

Kompot owocowy

1

7

9

4

Piątek

 

Zupa: Ryżowa na rosole 

Racuchy z owocami ( polewa, gruszki, śliwki )

Kompot owocowy

1

3

7

9

         

Wszystkie zupy gotowane są na:                                                                                                                                                                                                                                                                                                a) świeżych warzywach, tj. marchew, seler, pietruszka i por z dodatkiem natki pietruszki i koperku zielonego                                                                                                                                                                                                                     b)   mięsie drobiowym, tj. udka, skrzydełka, porcje rosołowe z kurczaka, indyka, gęsiny

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na  temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów  muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

1.

Zboża zawierające gluten.

5.

Orzeszki ziemne.

9.

Seler i produkty pochodne.

2.

Skorupiaki i produkty pochodne.

6.

Soja i produkty pochodne.

10.

Gorczyca i produkty pochodne.

3.

Jaja i produkty pochodne.

7.

Mleko i produkty pochodne.

11.

Nasiona sezamu i pochodne.

4.

Ryby i produkty pochodne.

8.

Orzechy.