projekt_bez_nazwy_1.png[small]                

 

 

 

  MENU 20.10.2025 – 24.10.2025

alergeny

Poniedziałek

 

Zupa: Fasolowa z ziemniakami

Makaron po Chińsku z kurczakiem i warzywami

Kompot owocowy

1

9

3

7

Wtorek

 

Zupa: Pieczarkowa z zacierkami

Naleśniki z serem i polewą czekoladową

Kompot owocowy

1

9

3

7

Środa

Zupa: Ryżanka na rosole

Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki gotowane, marchewka gotowana

Kompot owocowy

9

1

7,3

Czwartek

 

Zupa: Jarzynowa z ziemniakami

Pampuchy z sosem śliwkowym

Kompot owocowy

1

7

9

3

Piątek

 

Zupa: Z czerwonej soczewicy z popcornem

Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty Pekińskiej

Kompot owocowy

1

3

7

9,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wszystkie zupy gotowane są na: 

a) świeżych warzywach, tj. marchew, seler, pietruszka i por z dodatkiem natki pietruszki i koperku zielonego 

b)   mięsie drobiowym, tj. udka, skrzydełka, porcje rosołowe z kurczaka, indyka, gęsiny

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na  temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów  muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie.                                    Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

1.

Zboża zawierające gluten.

5.

Orzeszki ziemne.

9.

Seler i produkty pochodne.

2.

Skorupiaki i produkty pochodne.

6.

Soja i produkty pochodne.

10.

Gorczyca i produkty pochodne.

3.

Jaja i produkty pochodne.

7.

Mleko i produkty pochodne.

11.

Nasiona sezamu i pochodne.

4.

Ryby i produkty pochodne.

8.

Orzechy.