|
MENU 08.09.2025r.
|
alergeny |
Poniedziałek
|
Zupa: Koperkowa z makaronem Shoarma z kurczaka z warzywami, ryż paraboliczny, surówka colesław Kompot owocowy |
1 9 3 |
Wtorek
|
Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami Domowe Leczo z kiełbasą ( papryka,cukinia, cebula, pomidory ), kajzerka Kompot owocowy |
1 9 3 |
Środa |
Zupa: Zalewajka z ziemniakami Kotlet mielony, ziemniaki gotowane, marchewka gotowana Kompot owocowy |
9 1 7,3 |
Czwartek
|
Zupa: Pomidorowa z makaronem Paluszki rybne z mintaja, ziemniaki gotowane, Surówka z kapusty kiszonej i marchewki Kompot owocowy |
1 7 9 4 |
Piątek
|
Zupa: Ryżowa na rosole Racuchy z owocami ( polewa, gruszki, śliwki ) Kompot owocowy |
1 3 7 9 |
Wszystkie zupy gotowane są na: a) świeżych warzywach, tj. marchew, seler, pietruszka i por z dodatkiem natki pietruszki i koperku zielonego b) mięsie drobiowym, tj. udka, skrzydełka, porcje rosołowe z kurczaka, indyka, gęsiny
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie. Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. |
Zboża zawierające gluten. |
5. |
Orzeszki ziemne. |
9. |
Seler i produkty pochodne. |
2. |
Skorupiaki i produkty pochodne. |
6. |
Soja i produkty pochodne. |
10. |
Gorczyca i produkty pochodne. |
3. |
Jaja i produkty pochodne. |
7. |
Mleko i produkty pochodne. |
11. |
Nasiona sezamu i pochodne. |
4. |
Ryby i produkty pochodne. |
8. |
Orzechy. |
|
|