|
|
MENU 08.12-12.12.2025
|
alergeny |
|
Poniedziałek
|
Zupa: Krupnik warzywny Makaron z serkiem truskawkowym Kompot owocowy |
1 9 3 7 |
|
Wtorek
|
Zupa: Jarzynowa z ziemniakami Pałeczka z kurczaka pieczona w sosie paprykowym, ryż, surówka z ogórka kiszonego Kompot owocowy |
1 9 3 7 |
|
Środa |
Zupa: Rosół z makaronem Kotlet mielony, ziemniaki gotowane, marchewka gotowana Kompot owocowy |
9 1 7,3 |
|
Czwartek
|
Zupa: Barszczyk czerwony z ziemniakami Kluski leniwe z dipem owocowym ( jog. nat. 2% ) Kompot owocowy |
1 7 9 3 |
|
Piątek
|
Zupa: Ogórkowa z ziemniakami Mintaj w sosie pomidorowym, ziemniaki gotowane, surówka z czerwonej kapusty Kompot owocowy |
1 3 7 9,4 |
Wszystkie zupy gotowane są na: a) świeżych warzywach, tj. marchew, seler, pietruszka i por z dodatkiem natki pietruszki i koperku zielonego
b) mięsie drobiowym, tj. udka, skrzydełka, porcje rosołowe z kurczaka, indyka, gęsiny
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie. Numery alergenów występujących w posiłkach:
|
1. |
Zboża zawierające gluten. |
5. |
Orzeszki ziemne. |
9. |
Seler i produkty pochodne. |
|
2. |
Skorupiaki i produkty pochodne. |
6. |
Soja i produkty pochodne. |
10. |
Gorczyca i produkty pochodne. |
|
3. |
Jaja i produkty pochodne. |
7. |
Mleko i produkty pochodne. |
11. |
Nasiona sezamu i pochodne. |
|
4. |
Ryby i produkty pochodne. |
8. |
Orzechy. |
|
|