REGULAMIN PLIK DO POBRANIA

REGULAMIN JADALNI

W SZKOLE PODSTAWOWEJ

IM. HENRYKA SIENKIEWICZA W NIESUŁKOWIE

 

Podstawa prawna:

art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2021 r., poz. 1082, z 2022 r. poz.655, 1079.1116, 1383)

 

§ 1

POSTANOWIENIA OGÓLNE

  1. Jadalnia szkolna jest zorganizowana w celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów.
  2. Z jadalni korzystają uczniowie kl. IV- VIII i pracownicy. Uczniowie kl. 0-III spożywają posiłki w swoich salach lekcyjnych.
  3. Jadalnia jest miejscem spożywania posiłków dostarczanych przez firmę cateringową przez osoby uprawnione do korzystania z posiłków w szkole.
  4. Posiłki wydawane są w dniach, w których odbywają się zajęcia dydaktyczne.
  5. O bezpieczeństwo, ład i porządek w czasie wydawania obiadów dbają nauczyciele świetlicy oraz wychowawcy klas.
  6. Jadłospis na bieżący tydzień udostępniany jest na tablicach: w jadalni i w szatni oraz na stronie internetowej szkoły.

 

§ 2

UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ

Do korzystania z jadalni szkolnej uprawnieni są:

  1. dzieci z oddziału przedszkolnego i uczniowie szkoły wnoszący opłaty indywidualnie na podstawie Umowy o korzystanie z obiadów,
  2. uczniowie, których dożywianie refundują:

a)      MOPS i GOPS w czasie określonym w odpowiedniej decyzji,

b)      sponsorzy indywidualni,

c)      nauczyciele oraz pracowni wnoszący opłaty indywidualnie za zgodą dyrektora szkoły.

 

§ 3

ZAPISY I REZYGNACJA

  1. Zapisy na obiady prowadzone są od dnia rozpoczęcia roku szkolnego, na podstawie Umowy o korzystanie z obiadów, zawieranej z rodzicami/prawnymi opiekunami ucznia.
  2. Umowa obowiązuje przez jeden rok szkolny (zał. nr 1).
  3. Dopuszcza się możliwość rezygnacji z obiadów w trakcie roku szkolnego, wymaga ona jednak formy pisemnej złożonej u referentki szkolnej w miesiącu poprzedzającym rezygnację.
  4. Nie dopuszcza się rezygnacji z obiadów w trakcie trwania miesiąca.
  5. W przypadku nieobecności ucznia, planowanego wyjścia lub wycieczki klasy w porze wydawania obiadów, rezygnację z  obiadu zgłaszają uczniowie lub rodzice przynajmniej jeden dzień wcześniej.
  6. W przypadku wyjazdów większej liczby klas lub wycieczek kilkudniowych, rezygnacja z obiadów powinna być zgłoszona tydzień wcześniej przez wychowawcę klasy.

§ 4

WYDAWANIE POSIŁKÓW

 

  1. Firma cateringowa zobowiązana jest dostarczyć posiłki do jadalni w godz. 11.15-11.30.
  2. Posiłki w jadalni wydają pracownicy obsługi i nauczyciel świetlicy, a w salach lekcyjnych kl. 0-III wychowawcy.
  3. Przerwa obiadowa trwa od godz. 11.30  do 12.00.
  4. W czasie przerwy obiadowej w jadalni przebywają wyłącznie uczniowie i pracownicy korzystający z obiadów.
  5. Obiady wydawane są w naczyniach jednorazowych.

 

 § 5

ZASADY ZACHOWANIA W JADALNI

  1. Uczniowie korzystający z obiadów zobowiązani są do umycia lub zdezynfekowania rąk przed wejściem do jadalni.
  2. Uczniowie wchodzą do jadalni pojedynczo i zajmują miejsca przy stole wskazane przez nauczyciela świetlicy.
  3. Do jadalni nie wnosi się plecaków, kurtek, zabawek i innych przedmiotów zbędnych podczas spożywania posiłków.
  4. Podczas spożywania posiłku w jadalni panuje cisza i obowiązują zasady kulturalnego zachowania przy stole.
  5. Zabrania się korzystania z telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych.
  6. Uczniowie dbają o porządek i bezpieczeństwo swoje i kolegów, kulturalnie odnoszą się do rówieśników i dorosłych.
  7. Po spożyciu posiłku korzystający z obiadów zobowiązani są do odniesienia naczyń jednorazowych we wskazane miejsce i pozostawienia porządku na stole.
  8. W przypadku nierespektowania wyżej wymienionych zasad powiadamia się wychowawcę klasy, a za jego pośrednictwem rodziców.

 

§ 6

ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY

  1. Opłata za korzystanie z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej przez uczniów kalkulowana jest wyłącznie w oparciu o koszt żywności użytej do przygotowania posiłku.
  2. Opłata za korzystanie z posiłku wydawanego w stołówce szkolnej przez pracowników  kalkulowana jest w oparciu o rzeczywisty koszt przygotowania posiłku.
  3. Wysokość opłat ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.
  4. W sytuacjach wzrostu kosztów produktów żywnościowych w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, w porozumieniu z organem prowadzącym.
  5. Warunki opłat, terminy płatności, sposoby zwrotu kosztów i jednorazowego odwołania obiadów określane są szczegółowo w Umowie o korzystanie z obiadów w stołówce szkolnej (zał. nr 1).
  6. W przypadku braku zgłoszenia nieobecności na obiedzie, pieniądze za posiłek nie będą zwracane.

§ 6

POSTANOWIENIA KOŃCOWE

 

  1. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją jadalni szkolnej, decyduje dyrektor szkoły.
  2. Regulamin wchodzi w życie z dniem 12 września 2022 r. na mocy Zarządzenia Dyrektora szkoły z dnia 1 września 2022 r.

 

 PLIK DO POBRANIA