Tutaj powinien być opis

ŚNIADANIOWY TOP CHEF

Nietypowe śniadanie przygotowali  uczniowie klasy V w ramach Światowego Dnia Zdrowia. Zamiast tradycyjnych kanapek robionych  przez wszystkich przy jednym stole , uczniowie komponowali zdrowe i piękne wizualnie desery według własnych pomysłów. Wszyscy byli bowiem uczestnikami klasowego Śniadaniowego Top Chefa. Każdy piątoklasista przyrządzał deser, którego bazą był jogurt naturalny. Mógł do niego dodać pięć, spośród kilkunastu zgromadzonych na stołach, składników, wśród których były świeże i suszone owoce , ziarna zbóż, płatki kukurydziane, lekkie biszkopty i kolorowe wiórkowe posypki. Wybór składników nie był łatwy, bo wszystkie były smaczne i przyciągały wzrok. Uczestnicy konkursu długo się zastanawiali, zanim ostatecznie zdecydowali, co z czym połączą, aby ich deser smakował i wyglądał apetycznie. W ciągu 20 minut, pracując samodzielnie, tworzyli jogurtowe kombinacje, które przybierały najrozmaitsze deserowe formy. Kulminacyjnym punktem rywalizacji była ocena przygotowanych deserów, której podjęła się p. Marzena Jędrzejczak- najbardziej kompetentny w szkole fachowiec w sprawach kulinarnych. Spośród różnorodnych smakowo i dekoracyjnie deserów p. Marzena wybrała tylko jeden, który najbardziej przypadł jej do gustu- deser przyrządzony przez Zofię Banasiak. Zosia łącząc lekko kwaśne kiwi ze słodkim ananasem i soczystą pomarańczą skomponowała deser o egzotycznym i orzeźwiającym smaku. W nagrodę za swój udany eksperyment otrzymała książkę. Po zakończeniu konkursu uczniowie zjedli swoje deserowe arcydzieła.